Teile Vrolix
Ik ben Teile,
als kind had ik reeds veel uiteenlopende interesses van sportieve tot expressieve activiteiten. Die hunkering naar zelfontplooiing en persoonlijke groei is altijd aanwezig gebleven en vanuit mijn interesse in sport en gezondheid ben ik begonnen aan mijn opleiding kinesitherapie.
Ik behaalde mijn master in de kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de UHasselt in 2018. In de daaropvolgende jaren specialiseerde ik mij in dry needling, oedeemtherapie, neurostructurele integratie therapie, temporomandibulaire disfuncties en fundamentele kinesiologische communicatie.
Mijn opleiding tot osteopaat ben ik gestart in 2019. In juni 2023 legde ik mijn eindexamen osteopathie af aan de ‘international academy of osteopathy’. Vooraleer ik deze opleiding volledig kan afronden dien ik nog mijn thesis te schrijven, hetgeen ik zal vervolledigen in juni 2024.
Osteopathie is voor mij zoals het oplossen van een vraagstuk.
Elke patiënt en elke klacht is anders en wanneer je alle gegevens verzamelt kom je dan stap voor stap dichterbij de oplossing van de klacht van de patiënt.
Het boeiende bij osteopathie is dat er niet in één hokje wordt gedacht, er wordt een verbinding tussen de verschillende systemen van het lichaam gemaakt.
Zo kan een klacht zich manifesteren binnen meerdere hokjes omdat het ene hokje het andere kan beïnvloeden. In een concreet voorbeeld kunnen veelvuldige blaasontstekingen verklevingen nalaten in de nabijgelegen glijvlakken. Dit zorgt voor spanning ter hoogte van de spieren aan de binnenkant van het bovenbeen en bekken. Binnen de spiergroep in het bekken ligt de doorbloeding van de heupkop. Doordat deze doorbloeding belemmerd wordt kan dit uiteindelijk resulteren in degeneratieve veranderingen ter hoogte van de heupkop.
Bij osteopathie wordt er gezocht naar de oorzaak van het probleem in de plaats van louter symptoombestrijding toe te passen.
Bovendien wordt er getracht de oorzaak van het probleem in zijn totaliteit te bekijken en behandelen. Hoe kan de zone beïnvloedt worden qua doorbloeding, bezenuwing, mechanische invloeden van de omgeving,…
Zo zie je dat osteopathie veel meer is dan de ‘kraker’ zoals de meeste het beroep in de volksmond zouden omschrijven. Het ‘kraken’ van de gewrichten is slechts één van de vele technieken die toegepast kunnen worden om iemand zowel op pariëtaal, visceraal als craniosacraal niveau terug in evenwicht te brengen.