Wat is osteopathie
Osteopathie: een holistische benadering van gezondheid en welzijn
Bij osteopathie ligt de focus op het begrijpen en behandelen van de relatie tussen de structuren van het lichaam en de functie ervan.
Het lichaam functioneert als één geheel, gezondheid en welzijn zijn afhankelijk van een goed functionerend pariëtaal, visceraal en craniosacraal systeem.
Hieronder meer over wat osteopathie is, hoe het werkt en welke voordelen het kan bieden.
De basisprincipes binnen de osteopathie:
Het lichaam is een eenheid:
Het lichaam is één geheel en moet ook zo bekeken worden, alles staat met elkaar in verbinding. Zo kan een verandering in de structuur of functie van één deel invloed hebben op andere delen. Er wordt steeds gezocht naar de initiële oorzaak van een probleem in de plaats van een benadering en behandeling van het symptoom op zich.
Het lichaam heeft een zelfherstellend vermogen:
Een lichaam in balans is in staat zichzelf (verder) te herstellen en genezen.
Structuur volgt functie, deze zijn onderling verbonden:
De functie wordt beïnvloedt wanneer er een verstoring is ter hoogte van de structuur van een lichaamsdeel en eveneens zal een verstoorde functie van een lichaamsdeel een verstoring in de structuur ervan teweegbrengen. Daarom is het belangrijk dat zowel de structuur als de functie bij een stoornis hersteld worden.
De bloeddoorstroming moet gevrijwaard blijven:
Lymfe en bloed (zowel zuurstofrijk- als zuurstofarm bloed) moeten vrij kunnen stromen. Wanneer er een verstoring is in de weefsels kan ook de doorbloeding naar deze weefsels verstoord worden en genezing tegenhouden. Omgekeerd kan het herstellen van de doorbloeding naar een bepaalde structuur het weefselherstel optimaliseren.
De drie pijlers van de osteopathie:
- het pariëtaal systeem: de spieren en het beendergestel
- het visceraal systeem: de organen
- het craniosacrale systeem: de schedelstructuren, de hersenen, het ruggenmerg, de hersenvliezen, het cerebrospinale vocht en het heiligbeen.
Deze systemen hebben onderling op mekaar een invloed:
Zo zijn bijvoorbeeld de organen op zichzelf bedekt en onderling verbonden via fasciale- en ligamentaire structuren. Op deze mechanische spanningen kan gewerkt worden wat ook de functie van het orgaan zal verbeteren. Het is belangrijk om te weten dat een (mechanische) verstoring ter hoogte van een orgaan een feedbacksysteem heeft via zijn bezenuwing naar de rug en zo op andere niveaus in het lichaam een uitwerking kan hebben die ook vanuit deze niveaus van het ruggenmerg aangestuurd worden. Dit op zich kan dan weer de doorbloeding in de problemen brengen maar ook de mechanische verstoring belet reeds een goede doorstroming van het bloed.
Hoe werkt osteopathie?
Aan de hand van manuele technieken zoals manipulaties, mobilisaties en stretching wordt er getracht om de structuur van het lichaam te verbeteren en de beweging te optimaliseren. Hierbij wordt er steeds gekeken om zowel de bezenuwing, doorbloeding, mobiliteit als mechanische spanning van het weefsel te verbeteren.
Een eerste consultatie begint met een uitgebreid onderzoek. Hierbij worden er eerst allerlei vragen gesteld om zowel de huidige klacht, klachten ter hoogte van andere lichaamssystemen als de voorgeschiedenis van een patiënt en zijn/haar levensstijl goed in kaart te brengen.
Vervolgens vindt het lichamelijk onderzoek plaats waarbij alle lichaamssystemen kort benaderd worden. Op basis hiervan wordt er een hypothese gesteld van wat de pijn uitlokkende structuur provoceert en wordt er een specifiek behandelplan opgesteld voor de patiënt. Meestal wordt er na twee of drie behandelingen verbetering van de klacht verwacht. Indien verbetering uitblijft wordt de behandeling bijgestuurd of wordt de patiënt verder doorverwezen indien nodig.
Indicaties voor een osteopatische behandeling:
De meest bekende indicatie voor een bezoek aan de osteopaat is het ervaren van acute pijnklachten na een plotse beweging met vaak een acuut bewegingsverlies maar er zijn nog tal van andere indicaties waarmee je terecht kan bij de osteopaat.
- Spier- en gewrichtspijn: rugpijn, nekpijn, schouderpijn, tenniselleboog, golferselleboog, heuppijn en andere musculoskeletale aandoeningen.
- Hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine of andere vormen van hoofdpijnen.
- Spijsverteringsproblemen: brandend maagzuur, slikproblemen, misselijkheid, opgeblazen gevoel, ziekte van Crohn, constipatie, prikkelbare darmsyndroom (PDS),…
- Ademhalingsproblemen: recidiverende longontstekingen, astma,…
- Stress en spanning: kaakklachten (bv. bruxisme), slaapproblemen, burn-out,…
- Sinusitis, rhinitis (geurverlies, smaakverlies, druk achter de ogen,…)
- Tinnitus
- Duizeligheid
- Post traumatisch
- Post operatief (bv. littekenweefsel)
- Bekkenpijn (bv. na recidiverende blaasontstekingen)
- Hormonale klachten (bv. PCOS, menstruatieklachten,…)
- Zwaartegevoel (bv. zware benen, rusteloze benen,…)
- Aanhoudende klachten (bv. recidiverende blessures)
Er wordt steeds gezocht naar de oorzaak van de symptomen van de patiënt. Er wordt getracht de lichaamssystemen in balans te brengen zodat het lichaam terug in zijn zelfherstellend vermogen gezet wordt.